Yerköprü Şelalesi
Yerköprü Şelalesi Hakkında
Yerköprü Şelalesi – Mersin Türkiye’de koruma altına alınan 94 tabiat anıtı ağacıdır. Yanı sıra tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere sahip 8 ayrı tabiat parçasından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Yerköprü Şelalesi, 03 Mayıs 2011 tarihinde Tabiat Anıtı olarak tescillendi.
Mersin Mut ilçe merkezine 35 kilometre uzaklığındaki şelale, çevresindeki doğanın el değmemiş olması nedeniyle ziyaretçilerine zengin bir bitki örtüsü sunarken, yaklaşık 300 metre uzunluğunda, 15 metre derinliğindeki turkuaz renkli göl eşsiz güzelliğe eşlik ediyor.
Şelale Nedir?
Akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmı. Daha küçük çapta olan şelâleye “çağlayan” denir.
Şelale Nasıl Oluşur?
Bir kaynak veya kar-buz suyunun dağ yamacından fışkırarak akması şelâle meydana getirebilir. Bu durumda suyun aktığı yatakla döküldüğü yatak arasında birkaç yüz metre yükseklik farkı bulunabilir. Genellikle ırmak sularının normal akışını bırakarak yüksekten döküldüğü yerlerde şelâle meydana gelir. Eğer sular çok miktarda aşındırıcı madde taşıyorsa, şelâlenin eteğini oyar ve duvarların parçalanarak yıkılmasına ve aşınmasına yol açar. İri döküntülerin çok az bulunduğu bölgelerde ise şelâleler görünüşlerini muhâfaza ederler.
Şelaleler genel olarak üç değişik arazi yapısında meydana gelir. Bunlar;
- Yüksek platoların kıyı kesimleri,
- Karaların iç bölümlerinde kalan kristalli kayalar,
- Kıyı bölgelerde yer alan zayıf kayalıklar ve buzulların etkilediği yüksek dağlık bölgelerdir.